Журнал на деня

Туристи обсаждат Бузлуджа

Построен от народа и разрушен от народа. Това е най-краткият разказ за съдбата на най-големия идеологически монумент в България – Дом-паметника на връх Бузлуджа. Бижуто на БКП, чието построяване е глътнало 14 млн. народни пари, днес е оглозгано и изоставено. 12 000 кубически метра бетон и 300 километра арматурно желязо са отишли за изграждането на един от най-внушителните паметници строени някога по повод 90 години социалистическо движение у нас. Ликът на Тодор Живков е изобразен редом до Димитър Благоев и Георги Димитров с ръчно редена мозайка. Ликът на бившия Първи обаче е най-напред унищожен след падането му от власт. 

Дали от срам към миналото или по идеологически причини българите днес са загърбили монумента, то той е сред най-големите атракции за феновете на Dark tourism-а. Десетки чужденци потеглят по стъпките на близкото ни минало, за да се потопят в злокобната атмосфера на непонятния за масовия пътешественик места и обекти. Хитови дестинации са страните от соцлагера, като не заобикалят и България. Освен комунистическите паметници, които феновете на новия вид туризъм обикалят и разглеждат с интерес по предварително набелязан от тях маршрут, интерес представляват и пустеещи села, селскостопански постройки и избледнели символи на комунизма.
 Истинска изненада беше за нас,когато с японска туристка през малка дупка в бетона проникнахме в почти непревзимаемата крепост.
В основната зала се разхождаха около двадесетина човека всеки с раница и фотоапарат.Нито един от присъстващите в призрачното съоражение не говореше български. Тук бяха хора от всички краища на света водени от любопитството си да узнаят за комунистическото минало на страната ни.

14.09.2014 Коментари 0